top of page
Hypnosesiden

Hypnose og Hypnoterapi

Når du ikke kan få bugt med det du godt ved burde være anderledes

NGH-Web-Logo.png

HHypnose er den hurtigste vej til forandring


I dette afsnit har jeg skrevet betydeligt mere end under de andre. Det er der en grund til. Hypnose og Hypnoterapi er nemlig for mange forbundet med noget mystisk eller måske uforklarligt. Det er det på ingen måde. Det er både naturligt, behageligt og en hurtig og effektiv måde at hjælpe på alle de ting, som fornuften ikke kan få bugt med. Så lad mig beskrive det lidt mere...

Læs mere om nogle af de specifikke ting, som hypnose kan hjælpe dig med:

Hvad er hypnose?

Hypnose er en hurtig og effektiv måde at slippe de hæmmende overbevisninger, bryde mønstre og skrue op for glæden, selvtilliden og energien.

Nogle gange støder vi på situationer og ting, hvor vores fornuftige og rationelle hjerne fuldt ud forstår, hvad der skal ske og hvad vi skal gøre - men vores underbevidste hjerne mener noget helt andet.

Jeg har i lang årrække haft stor succes med at kombinere coaching med hypnose. At være i hypnose minder meget om den tilstand, du er i, når du ”dagdrømmer” eller ”falder i staver”. Du kommer i en mental afslapningstilstand, hvor du har det godt. Dit bevidste sind får et lille frikvarter og kan slappe af, og der skabes adgang til dit underbevidste sind.

Hypnose er hverken mystisk, magisk eller farligt, ligesom det ikke kan lade sig gøre at blive hypnotiseret mod sin vilje.

Hypnoterapi er en behandlingsform, der foregår under hypnose og den er hurtigere og mere effektiv end de fleste andre terapeutiske metoder. 

Hvordan virker hypnose?

Hypnose virker ved, at du i en tilstand af behagelig afslapning, får adgang til det sted i din underbevidsthed, der på et tidspunkt har lært at tro på noget bestemt - fordi det på det tidspunkt har givet mening for dig.

Du kan se det som en kobling af en situation/ting samt en følelse - der som et makkerpar så danner din overbevisning.

Et typisk eksempel er cigaretter og rygning, hvor situationen ofte er tilbage i 12-15 års alderen, hvor det var sejt og skabte sammenhold i en gruppe. Makkerparret er så cigaret + følelsen af at være med i et fælleskab og være sej.

Et andet eksempel er angsten for edderkopper. Måske har du som barn set en edderkop, hvor der har været en voksen der overførte sin angst for den ved at vise sin angst for dig - og det gjorde dig bange og ked af det. Din underbevidsthed gemmer så på det makkerpar - edderkopper og angst.

Hypnosen bryder forbindelsen i dette makkerskab - helt enkelt - og hverken magisk eller mystisk. Ingen er født med angst, frygt, afhængighed eller fobier - det er noget vi har lært. Det kan være en enkelt episode eller hændelse eller flere, der på et tidspunkt får sig sat fast i underbevidstheden. Alle kan hypnotiseres, hvis de ønsker det.

Bevidstheden og underbevidstheden

Kort fortalt har vi alle en tænkehjerne (bevidstheden) og en følehjerne (underbevidstheden). Tænkehjernen tænker rationelt, den evaluerer og den kan sige en masse fornuftige ting. F.eks. at det er godt at spise sundt og at motionere og at edderkopper ikke er farlige. 

Men følehjernen kan nogle gange sige noget helt andet. Den kan f.eks. sige, at du skal have det godt, skal trøstes og passes på - og at edderkopper er angstprovokerende livsfarlige. Din underbevidsthed kan koble følelser på ting, der ikke har brug for følelser. At spise skal være koblet på sult - ikke på trøst - hvis man har problemer med vægten. Hypnose kan ændre på den kobling - og give dig et liv, hvor du ikke behøver at have uhensigtsmæssige følelser koblet på de ting du gør. Samme koblinger er også tilfældet for en lang række andre ting, f.eks. rygning, selvværd, stress, fobierne osv.

Følehjernen (underbevidstheden) er meget hurtigere og stærkere end tænkehjernen. Derfor kan det være en stor udfordring, hvis dine laster og overbevisninger er koblet på følelser (hvilket de altid er). Det kan også være en umulig ting at fortrænge sine fobier ved at tænke rationelt. Det er simpelthen en ulige kamp mellem dit bevidste sind og dit ubevidste sind.

Med hypnose er der nemmere adgang til din underbevidsthed - og det er muligt at give din underbevidste følehjerne en anden, en bedre og langt mere hensigtsmæssig virkelighed. Det øger i høj grad din livskvalitet, glæde og mentale styrke.

Showhypnose og terapeutisk hypnose

Mange mennesker har set hypnoseshows, hvor personer - tilsyneladende frataget deres egen fri vilje - gennemgår de mest fantastiske og ofte morsomme situationer. De indtryk man har fået fra show-hypnose kan være en forvirrende forhindring, når man så senere selv opsøger en hypnotisør for at få terapeutisk hjælp. Både showhypnose og terapeutisk hypnose - er hypnose. Det er blot med 2 helt forskellige formål og resultat.

Banner_6.jpg

Hvordan foregår hypnose?

Vi starter med at tale om, hvad du ønsker hjælp til - det foregår som et lille interview, hvor jeg spørger ind til ting og situationer, der relaterer sig til det, du ønsker hjælp til. Du kan ikke svare forkert, og selv om du ikke ved, hvad du skal sige, så får jeg det at vide, jeg skal bruge. Jeg coacher dig, så vi præcist ved, hvad det handler om og hvordan du ønsker det skal være.


Efter vores snak får du plads i en dejlig stol, hvor du sidder afslappet. Din opgave herfra er meget simpel - du har nemlig ingen opgaver og der er ikke noget du skal gøre eller tænke specielt på. Jeg beder dig måske på et tidspunkt om at lukke øjnene og om at forestille dig en række forskellige ting - med det formål at få dig til at blive mere og mere afslappet - og kommer dybere i hypnose.

Måske kender du en, som har været i hypnose og som har fortalt dig om, hvordan det føles. Her er det afgørende at huske, at ikke to menneskers oplevelse er ens. Når man taler om hypnose, er det lidt ligesom at tale om vejret. Hvis det er 17 grader udenfor, så vil nogle mennesker sige det er lunt, og andre vil sige det er køligt. Nogle vil måske tale om skyerne, og andre vil være optaget af luftfugtigheden. Oplevelsen af hypnose er også meget individuel.


Hypnose er en afslappet og indadvendt sindstilstand, der øger din påvirkelighed over for suggestioner  - dvs. nye ideer og forslag. Vi arbejder med at komme forbi din logiske ”indre kritiker”, der bor i "tænkehjernen" med det formål at få snakket med din "følehjerne. 

 

Hypnose gør dig i stand til at acceptere suggestionerne på et ubevidst plan – der hvor de fleste fastlåste problemer har deres udspring.


At være i hypnose er en oplevelse, hvor du befinder dig lige på grænsen mellem at være vågen og bevidst og være behagelig tranceagtig tilstand. Du kan høre det, som hypnotisøren siger under hypnosen, og en del af tiden vil du være bevidst om de ting, der bliver sagt, men på andre tidspunkter vil du ikke være bevidst om, at du rent faktisk hører ordene. Dette kaldes, at du bevæger dig op og ned i trancedybde. 

Kan jeg huske noget?

Man sover ikke under hypnose og du vil kunne huske, hvad vi taler om. Vi taler også typisk også sammen, mens du er i hypnose. Du vil kunne svare på mine spørgsmål.

Efter den første gang folk er i hypnose, er der ofte nogle der spekulerer på, om de rent faktisk opnåede at komme i trance, eller om de mon var i stand til at komme ”dybt nok”. Stol på, at du har været lige, hvor du skulle være. Hvis man tænker for rationelt og fokuserer for meget på, om man blev hypnotiseret eller ej, kan man komme til at forhindre forandringen i at forankre sig. Fokuser i stedet på den forandring du kan mærke i dine følelser efter hypnosen og i tiden derefter.

Siger jeg eller gør jeg noget, jeg ikke ønsker?

 

Nej! Inden du går i hypnose, aftaler vi, hvad der skal foregå, og hvad du ønsker hjælp til. Hvis jeg (hypnotisøren) kommer med foreslag eller vi taler om noget, som din underbevidsthed ikke accepterer - vil din bevidsthed "vågne op". Din kritiske sans vil blive aktiveret - og du vil komme ud af hypnosen.

Hvad så bagefter hypnosesessionen?

 

Oplevelsen vil ofte være en dejlig afslappet tilstand. Nogle kan være rørte og overvældede, og husk, at alle følelser og tilstande er helt OK. Giv plads til det, der er. Det er blot et udtryk for at du har givet dig selv lov til at føle det, du har brug for at føle. Du vil ofte kunne huske, hvad vi har talt om og arbejdet med. Der er ikke noget specielt du skal gøre efterfølgende. Efter-virkningen foregår i det underbevidste. Afhængig af, hvad vi har arbejdet med, vil virkningen indtræde enten straks eller når du møder det, der tidligere har været et problem eller udfordring for dig. F.eks. flyvning, elevatorer, sociale udfordringer osv.

 

De fleste oplever den forandring og får den hjælp de har brug for ved én enkelt session, og for nogle kan det være ekstra støttende at komme 2-3 gange.

bottom of page