HYPNOSE for
BØRN og UNGE

Selv små ting kan vokse sig store og kan få store omkostninger - hjælp dit barn

HHjælp dit barn med hypnose

Undersøgelser viser, at  ml. 3-5% af børn under 18 år lider af angst i så alvorlig grad at de har brug for hjælp. Angsten kan have mange "ansigter" - fra tilfælde der kun lejlighedsvis viser sig, når barnet møder sin udfordring. F.eks. edderkopper, elevatorer m.v. 

Men nogle børn og unge er plaget af deres angst og frygt i en grad at det på dagligt plan forringer deres livskvalitet. Det kan hindre dem i at deltage i både sociale relationer og de kan have vanskeligt ved at fungere uden at der tages helt specielle hensyn. F.eks. social angst, angst for adskillelse (aflevering i skolen, pasning hos andre, sove ude, være alene osv.). 

Samtaler og sessioner med børn og unge, hvor der indgår hypnose kan skabe den forandring, som barnet har brug for.

Børn er gode til at modtage hypnose. De har ofte ikke den skepsis, som mange voksne har. Børn er rigtig gode til at forestille sig ting og til at følge med i en god historie og til at danne sig de mest fantastiske billeder.

Min egen personlige indgang til hypnose var en hypnose på min egen søn, der på det tidspunkt var 8 år og havde store problemer med at falde i søvn om aftenen. Han hørte lyde og alle lyde var uhyggelige. Problemet havde stået på i årevis og det var samme opslidende scenarie hver eneste aften.

Jeg havde dengang kun lært få og enkle hypnose-tekniker og jeg prøvede mig lidt frem. Men resultatet var fantastisk. Allerede samme aften jeg lavede hypnose for ham, faldt han i søvn efter kort tid. Jeg tænkte, at han nok bare var træt efter vores hypnose. Men dagen efter skete det samme. Han børstede tænder, fik en lille go'nathistorie, og faldt i søvn af sig selv og uden problemer  - og sådan har det været lige siden! 

Den oplevelse og med det resultat var faktisk grunden til, at jeg besluttede mig for at uddanne mig professionelt som hypnoterapeut.

Hvad kan hypnose hjælpe dit barn med?

 

Hypnose kan hjælpe børn med rigtig mange ting. Her er nogle eksempler på problemer, jeg har hjulpet børn med:

- selvværd og selvtillid
- at falde i søvn
- at sove og/eller blive passet hos andre
- generthed
- angst og frygt

- at stamme
- fobier for edderkopper, hunde/katte m.v.
- mørke
- sengevædning
- neglebidning
- spiseproblemer og vægt
- koncentration og fokus
- vrede, frustration
- tvangshandlinger og ticks
- ked-af-det-hed, tristhed


 

Hvordan foregår hypnose med børn?

Jeg har erfaring med at arbejde med hypnose på børn ned til ca. 6 års alderen. Det er på det tidspunkt de begynder at kunne fokusere og følge med i en fortælling, der indeholder hypnotiske forslag.

Det er en vigtigt, at det er mor, far eller en person som barnet er tryg ved, der følger med.
I nogle hypnosesessioner bliver far eller mor i lokalet under hele sessionen, og andre gange sætter den voksne sig udenfor imens. Begge dele er helt fint og jeg lader det være op til barnet at beslutte, hvordan det skal være.

Sessionen starter med, at vi sidder og snakker ved et bord og får måske et glas vand.
Som voksen er du med for at skabe tryghed for barnet - det er ikke meningen, at du skal deltage i selve snakken eller kommentere på, hvad barnet siger. Heller ikke selvom du oplever barnet siger noget, der ikke passer helt - det er ikke sikkert barnet oplever og føler tingene, som de faktisk er.
Det er vigtigt at vi tager udgangspunkt i, hvordan det opleves og føles for barnet.

Under vores indledende snak spørger jeg en del, fortæller, tegner og skriver ned. Alt sammen for at danne mig et indtryk af barnets oplevelser og følelser i situationen. Den indledende snak tager ca. 15-30 minutter.

Derefter får barnet tilbudt at sidde/ligge i en dejlig stol og får måske et tæppe over sig. Hypnose for børn er en form for fortælling, en historie bygget op over barnets egne oplevelser, hvor der i historien er indbygget hypnotiske forslag, der påvirker og hjælper barnet til at forstå og se situationen og tingene fra et andet perspektiv. Et perspektiv fyldt med glæde, afslapning, ro, balance, energi, motivation, osv.

Hypnosedelen med historiefortælling tager også ca. 15-30 minutter.

Der er stor forskel på børns fysik under hypnose. Nogle ligger helt stille og andre bevæger sig MEGET. Begge dele er helt OK og er blot et udtryk for den energi, der er tilstede lige der.
Nogle har øjnene lukkede under hele hypnosedelen, andre åbner dem ind imellem.

Før i kommer

 

Sådan kan du forberede barnet - og dig selv - til sessionen:

- spørg barnet om det faktisk har lyst til at få løst problemet og om det ønsker det anderledes (så det ikke blot er dit behov)
- bestil en tid der passer, hvor du og dit barn ikke er alt for presset/stresset.
- kom kun én voksen og kom alene sammen med barnet
- tag evt. en halv fridag, hvor i går ud og hygger bagefter
- forsøg ikke at præge barnet med din egen forestillinger og meninger om problemet
- fortæl gerne barnet lidt om, hvad du har læst her på siden om, hvordan det foregår. At vi sidder og snakker lidt først, at du kommer til at sidde i en dejlig stol, at der fortælles historier osv.
- fortæl barnet, at det ikke skal sove, men blot lukke øjnene for endnu bedre at kunne høre historien.
- forbered barnet på, at det selv kan vælge om du skal være med hele tiden, eller vente udenfor imens.

 

Hvad så bagefter?
 

Der er ikke noget specielt du eller dit barn skal gøre eller foretage sig bagefter sessionen - udover at hygge lidt, hvis det er muligt. Hypnosen arbejder i underbevidstheden hos barnet og forandringen kan opleves forskelligt og på forskellige tidspunkter. Er det lykkedes som forventet, er det bedste faktisk, at i ikke oplever noget. Forstået på den måde, at det der tidligere var et problem, ikke opleves mere.

Tal gerne med barnet om, hvordan det var at være på besøg hos mig og hvordan det oplevede sessionen og de forskellig ting vi talte om. Spørg til, hvad der skete, og hvad historien handlede om, hvad barnet så og hørte. Men forsøg at undgå at have fokus på og tale for meget om det tidligere problem. Tag udgangspunkt i at problemet er væk. Det forstærker og støtter.

Hvor mange sessioner skal der til?

 

Ofte skal der kun en enkelt session til for at hjælpe barnet, men nogle gange forstærker og vedligeholder det at komme 2-3 gange over et par måneder.


Nogle børn er også "dygtige" til at tage afstand til problemet og det kan tage et par sessioner at få skabt den forbindelse og tryghed der skal til, for at barnet åbner op og er klar til at modtage den hypnose, der skaber forandringen. Husk også, at det ofte jo ikke er barnet der selv har valgt og besluttet at modtage hypnose som udgangspunkt, og at det alene af den grund i nogle tilfælde kan tage mere end én session at skabe en følelse i barnet af, at det er OK og at det ønsker det selv.

Ingen kan forandre noget, hvis man ikke ønsker det - hverken voksne eller børn.

Er du som voksen selv klar til forandringen?

 

Jeg oplever ind imellem at et problem ønskes løst ved at hjælpe barnet med hypnose, men opdager at problemet også har adresse i den voksne - i far, mor eller begge.


Jeg har haft eksempler på det at sove hos mor/far i stedet for i barnets egen seng i lige så høj grad var et behov hos mor/far som hos barnet selv.


Jeg har også eksempler på børn der græd og ikke ville afleveres i skolen, og hvor jeg oplevede at angsten for adskillelse også havde rigtig godt fat i forældrene.


Så mærk efter som den voksne, om problemet alene er hos barnet - om DU også er klar til forandringen?

 

Bestil tid til en session for at hjælpe dit barn - klik her